Harleen Kalkat, Musikteatern i Arjeplog

”Det görs mycket i länet för ett levande kulturliv”

Snön vräker ned på Fiskarvägen 21 i Arjeplog. Kälkar och barnvagnar vittnar om att här bor en barnfamilj. Huset vätter mot inbäddad skog och myrar där vinterns mörker sänker sig. Gatlysen, ljusslingor och dekorerade fönster skänker värme.

Skådespelare Harleen Kalkat och musiker Magnus Karlsson krokade arm med fjällkommunen för sju år sedan.

– Vi hade tänkt flytta till Östersund, en stad som jag tycker har allt, men så fick Magnus en förfrågan om att bli kantor i Arjeplog.

De lämnade en trist etta i Stockholm och upptäckte att livet i Arjeplog hade mycket att erbjuda. Dessutom kunde de utveckla nya verksamheter. De trivdes. Efter många års heltidsarbete som kantor i Arjeplogs församling – där körsång och musikevenemang har varit stående inslag – är nu Magnus Karlsson frilans på halvtid. Tillsammans har de Musikteatern i Arjeplog. På repertoaren finns flera hyllade pjäser med anknytning till fjällets dramatiska historia. De lokalrevyer som de producerat tillsammans med talanger i Arjeplog har fått ett bejublat gensvar.

Harleen Kalkat har även haft en roll i den rosade TV-serien Händelser vid vatten, baserad på Kerstin Ekmans roman med samma titel. Den spelades in i Arjeplogs kommun.

– Jag fick en rollen genom digital provfilmning, säger hon och prisar Norrbottens kulturpolitik där bland annat Filmpool Nord är en aktiv part.

– Det görs mycket i länet för ett levande kulturliv.

Just nu är hon engagerad i ett projekt med Kulturskolan i Arjeplog som drivs med stöd av Community Art Lab Sweden. Här är det medel från Allmänna arvsfonden som får hjulen att snurra.

– Det är väldigt roligt! Om allt går vägen ska en film ha premiär på Arjeplogs Filmfestival.

Men allt är inte enkelt. I flera år har Musikteatern försökt få hyra en lämplig lokal i Arjeplog för utrustning och repetitioner.

– När det inte har varit möjligt har vi skaffat ett hus i Moskosel där det också etablerats ett konstnärscentrum, Northern Sustainable Futures.

Nu pendlar de, med tvillingparet, de tjugosex milen med jämna mellanrum.

– Det är också väldigt utvecklande att träffa andra, från hela världen, som arbetar med teater och konst.

Harleen Kalkat har världen under sina fötter med en pappa från indiska Punjab och en mamma från Mälardalen. Vad hon också trampar efter är nya stigar i sitt engagemang för naturen.

I Arjeplog kan hon både se och uppleva naturen nära, varje dag. Hela familjen gör gärna utflykter i de fjällnära miljöerna. Ett av de första besöken gick till glaciärisområdet i Sulitelma.

– Det fanns ingen miljögrupp när jag flyttade hit, så jag var med och startade en lokalavdelning i Naturskyddsföreningen. Det är flera här som vill delta i det ideella arbete. Inte minst frågor om skogen engagerar.

Skogen är hennes aktuella tema. Hon skriver på ett manus till en pjäs som med arbetsnamnet Röster om skogen. Musiken står den andra halvan för i Musikteatern.

– Allt baseras på intervjuer och jag tänker mig att pjäsen ska innehålla en hel del rörelse och dans.

Så, är det värt satsa på Arjeplog?

– Vi är tacksamma, säger hon, och vi hoppas att fler ska se möjligheterna.

./.

Fotnot: Arjeplogs Filmfestival, med mottot Tro, hopp och kärlek, firar 20-årsjubileum i februari 2024.

Text: Maria Söderberg

Foto: Privat